Odborné články
Poradíme Vám, co byste měli vědět, na co si dávat pozor a čeho se vyvarovat.
Hlídejte si příjem soli
Poslední statistiky zveřejňují údaje o tom, že průměrný příjem soli Evropana činí 9-11 g soli denně, přičemž v České republice to je ještě více až 15 g na den! Maximální doporučená dávka soli je pouze 6 g denně. Ministerstvo zdravotnictví ve Velké Británii odhaduje, že snížení příjmu soli o jednu špetku, což je přibližně 1 g denně, může zabránit přes 4 tis. předčasných úmrtí. Mnohem více se řeší obsah cukru v potravinách, ale přitom vysoký obsah soli je také velice nebezpečný. Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila sůl na druhé místo škodlivosti hned po tabáku. Zvýšený příjem soli totiž zvyšuje krevní tlak, vede ke zvýšení rizika mrtvice a srdečních chorob. Vysoký příjem soli také způsobuje onemocnění ledvin, rakoviny žaludku a osteoporózu. Zvýšený krevní tlak a podobné oběhové problémy nenesou žádné vážné příznaky a proto si většina lidí myslí, že se jich zvýšený příjem soli netýká. Až 75 % našeho denního příjmu soli pochází z průmyslově zpracovaných potravin,především v uzeninách, sýrech, pečivu atd., tudíž většina z nás si ani není vědoma toho, kolik soli vůbec za den přijme. Tím, že si nedosolujeme jídlo u stolu, opravdu nevyřešíte problém s vyšším příjmem soli v potravě, která už je zde přítomna. Na obsah soli v potravinách měl dbát hlavně potravinářský průmysl, při výrobě potravin a konzumenti při výběru zboží v obchodech. Jak efektivně snížit denní příjem soli? Méně solit při vaření a nedosolovat jídlo u stolu. Nekonzumovat velké množství průmyslově zpracovaných potravin, více si připravovat pokrmy z čerstvých surovin. Kontrolovat etikety výrobků, které míří do nákupního košíku, protože každý potravinářský výrobek musí být označen informacemi, kde najdete i obsah soli. Používat pepř a bylinky pro dochucování pokrmů, nebudete poté tolik postrádat sůl.